Sånger från Stångebro

Ståplats Podcast – Sånger från Stångebro är en fortsättning på 90-talets, Ståplats Fanzine, och vår nuvarande verksamhet med Ståplats Podcast.

Nu tar vi nästa steg – välkomna till Ståplats Podcast – Sånger från Stångebro!

Sånger från Stångebro är ett projekt som syftar till att skapa musikaliska berättelser om supporterkulturen i Linköping. Slutprodukten är att släppa två konceptalbum; Lektion 1– och Lektion 2.

Grundidén till projektet kommer från en önskan att skapa ett återkommande ‘sing-along-event’ i Saab Arena före hemmamatcher.

Vi vill berätta historien om läktarkulturen i Linköping, genom sånger med informativa, roliga, ironiska och känslomässiga texter. 

Arbetet är igång, 20 sånger är skrivna och det spelas just nu in demos. Men för att slutföra projektet behöver vi din hjälp. Via crowdfunding söker vi din support för att vi tillsammans ska kunna genomföra projektet.

Vi vill bidra till att bevara och främja den levande läktarkulturen. Vi tror på kraften i att förena människor genom musik och text. Genom projektet: ‘Ståplats Podcast – Sånger från Stångebro’ strävar vi efter att skapa en plattform där supporterkollektivet samlas och är engagerade även genom andra event. 

Releaseplanen är att släppa två singlar och tre EP’s före första albumet:
Sånger från Stångebro – Lektion 1, som planeras att släppas i sommar. Uppföljaren Lektion 2 planeras att släppas till hösten.

Supporta Sånger från Stångebro

Via crowdfunding hoppas vi på support för att projektet ska kunna slutföras.

Crowdfunding-kampanjen pågår från 8 mars till 8 maj. Vi uppdaterar löpande hur kampanjen går. Budget är 25000 kr per album.

Målet är att samla in 50 000 kronor för produktionen av två album, inklusive studioinspelning, mastering, mixning, distribution och musiker. 

Varje bidrag, stort som smått, tar oss ett steg närmare målet att släppa två fullängdsalbum fyllda med sånger som speglar själen och hjärtat av Linköpings supporterkultur.

Så här kan du supporta projektet:

  1. Välj vilken support du vill bidra med: 50, 100, 200 kronor, eller mer.
  2. Swisha till 123 389 42 76.
  3. Ange Stångebro som meddelande.

 

Din support och varje bidrag, oavsett storlek, är ovärderligt för oss och tar oss ett steg närmare att göra ’Sånger från Stångebro’ till en verklighet.

Som tack för ditt stöd kommer du som supporter att få ett särskild omnämnande och exklusiva inbjudningar till förevent inför albumsläppen.

Vi tror starkt på kraften i musik och gemenskap, och med ditt stöd kan vi tillsammans skapa något oförglömligt – för läktarkulturen, för gemenskapen, och för framtida generationer av supportrar.

Sjung högt, sjung Cluben – bli en supporter av ’Sånger från Stångebro’ idag!

Tack för ditt stöd och engagemang! 
/Teamet bakom Ståplats Podcast – Sånger från Stångebro.

Insamlingsstatus: 15 mars.

6040/ 25,000:-

Insamlingsstatus: startar i höst.

0/ 25,000:-

Album – Lektion 1

Första albumet innehåller nio nya sånger, med nyskrivna texter från kända och mer okända melodier, från sånger som sjungs på läktare världen över. Albumet, med undertexten ‘Lektion 1’ är indelat i tre delar. Före lanseringen av albumet kommer det lanseras två singlar och tre st EP’s, med tre sånger per EP.

Låtlista

Intro

Alla hatar oss (Vi älskart)
Sången Alla hatar oss (vi älskart) är en berättelse om gemenskap, uppror och identitet – historien om hur allt startade.

Livet som supporter
Livet som supporer är inspirerad av ‘Poor Scouser Tommy’, som sjungits av Kopites sedan 60-talet. ‘Livet som supporter’ är en sång som berättar om passionen och gemenskapen som finns i att vara en hängiven supporter. Sången tar oss genom olika scenarier och platser i Linköping.

Fälten på Stångebro
‘The Fields of Athenry’ – världens mest kända Irländska sång. På läktare började den höras i slutet av 1980-talet. Mest känd är versionen: ‘The Fields of Anfield Road (Liverpool). I vår version; Fälten på Stångebro är det en hyllning till historiska och personliga minnen associerade med Linköping och supporterlivet.

Del 2

Vi är White Lions
En sång som spelats innan matcherna på San Siro sedan 80-talet. Vi har inspirerats av Milanistis (Curva Sud) version. ‘Vi är White Lions’ är en sång som firar gemenskap, passion och lojalitet till Cluben, med en stark känsla av tillhörighet och stolthet. En känsla av kaos och festlighet (‘Halligalli’).

Staden där på slätten
En klassisk sång på läktare runt om i världen. Vi har inspirerats av originalet av River Plate’s version Señores, Yo Soy del Gallinero. Sången har inspirerat White Lions och en vers har sjungits i många år. I Sånger från Stångebro framförs den även med refräng och två nyskrivna verser.

Vi lever alla i en Cluben-land-värld
Inspirationen till sången är från en gammal klassiker från Stånkan. ‘Vi lever alla i en Håkan-Bogg-värld’. Melodin är Yellow Submarine, The Beatles. Texten talar om en värld där alla dom som egentligen vill va som oss, också alltid strävat efter att leva ett liv fullt av glädje – att alla innerst inne vill leva våran värld, i ett vackert Cluben-land.

Del 3

Grottmänniskor
Sången speglar fördomar och föraktet mot hängivna supportrar som lever sitt liv för sitt lag. Sången framställer “grottmänniskorna” som individer som trots fördom och förakt, väljer att omfamna sin identitet och leva supporterlivet på sitt sätt, med en stark betoning på kamratskap och lojalitet mot varandra.

Första klivet upp
“Friggin in the riggin,” även känd som “Good Ship Venus”, är en klassisk dryckesvisa från 1806. Mest känd från filmen och soundtrack “The Great Rock ‘n’ Roll Swindle” som handlar om Sex Pistols och framför allt deras manager Malcolm McLaren. I vår version är sången ett festligt och stolt uttryck av gemenskap bland supporterkollektivet i Linköping.

Stångebro Skiner
Avslutningsspår på första albumet. En sång som firar Linköping. En sång om kärleken till vår stad och vårt lag. Längtan, drömmar och en kollektiv strävan efter en ljusare framtid. Vi drömmer!

Outro

Album – Lektion 2

Uppföljaren innehåller nio nya sånger, med nyskrivna texter från kända och mer okända melodier, från sånger som sjungs på läktare världen över. Albumet, med undertexten ‘Lektion 2’ är indelat i tre delar. Före lanseringen av albumet kommer det lanseras tre st EP’s, med tre sånger per EP.

Låtlista

Intro

Ännu en gång
Horto Magico är en välkänd melodi på läktare världen över. Den har sitt ursprung från Panathinaikos supportrar. Ännu en gång framhäver en känsla av lojalitet och kärlek till vårt lag. Sången speglar gemenskapen och engagemanget hos supporterkollektivet, och förmedlar en bild av idrottens förmåga att förena människor.

Allez, Cluben, Allez
L’estate sta finedo” är en sång av den italienska Italo discoduon Righeira. Vår version är Inspirerad av Jamie Websters; Allez, Allez Allez. ‘Allez, Cluben, Allez’ är en passionerad hyllning till supporterkulturen och staden Linköping. Texten framhäver en stark känsla av lokalpatriotism och gemenskap som har funnits sedan mitten av 80-talet.

Vi har vår egna värld
En vanlig melodi på läktare världen runt. Vi har vår egna värld är inspirerad av Those Were The Days, Mary Hopkins från 1968. Vår version talar om att oavsett livets förändringar, finns det värden och minnen som består och fortsätter att inspirera och samla supporterkollektivet.

Del 2

Kom fira med oss
Inspirerad av “The Greasy Chip Butty Song” som är en sång som sjungs av bl.a. supportrarna till Sheffield United till tonerna av “Annie’s Song”, som glorifierar livet i Sheffield. Vår version ‘Kom fira med oss’ är en passionerad hyllning till staden och vårt lag. En sång om en gemensam känsla av stolthet och tillhörighet.

Vi tystnar aldrig
Sångens budskap är tydlig: Ett obrytbart band och livslångt engagemang för vårt lag, vilket speglar en identitet och livsstil som är djupt rotad i att stödja sitt lag. Texten betonar kontinuiteten och den outtröttliga hängivenheten – från ståplats till sittplats.

Sprit
Sången “Sprit” handlar om att supporterlivet pendlar mellan sorg och hopp, förlust och segrar. Sången återspeglar en kamp med livets och supporterlivets utmaningar och att man trots svåra tider håller fast vid hoppet. Att vänskapen i supporterlivet och den gemensamma kärleken till laget ger oss styrka att fortsätta drömma och hoppas.

Del 3

Från Norra Stå
‘Si Señor’ har sjungits av River Plate-fans i Copa Libertadores sedan 2015 och är en av de mäktigaste sångerna. Vår version är inspirerad av en mix av River Plate och  Jamie Websters version Sim Señor. Vår version handlar om att vi går vår egen väg – att vi inte vill vara som dom, det är dom som vill vara som oss.

Sektion-G
Sektion-G är en hyllning till gemenskap, engagemang och passion. Stolthet och glädje över supporterlivets olika steg, från ståplats och bortaresor till Sektion-G, att allt kan vara som vanligt trots att man blir äldre. Sången betonar gemenskapen och sammanhållningen som aldrig dör ut och ger en underliggande känsla av nostalgi och återförening.

Lämnar vår värld vid liv
Lämnar vår värld vid liv är en cover på “If I Ever Leave This World Alive” av Flogging Molly. Sången är en gripande påminnelse om att värdesätta den tid vi har på jorden med dem vi älskar och att acceptera slutet. Vår version handlar om att acceptera och omfamna att man inte alltid orkar med eller tillåts vara en aktiv supporter och sorgen det kan medföra.

Outro

Singlar och EPs

Singel – Fälten på Stångebro

Första singel ‘Fälten på Stångebro’ är en hyllning till historiska och personliga minnen associerade med platsen Stångebro. Den skildrar en stark känsla av stolthet och gemenskap bland oss alla som delar dessa minnen.

I första versen framkommer en känsla av samhörighet och minnet av Zäta (Janne Zurawski), som var en viktig person i detta sammanhang. Janne omnämns med värme och är en legend i dagens White Lions. Sången betonar vikten av att bevara och hedra hans minne genom att fortsätta sjunga de sånger han älskade, vilket förstärker banden till Stångebro och vår historia här.

Refrängen betonar en känsla av gemenskap och historisk betydelse knuten till Stångebro. Den pratar om drömmar och sånger som delas av supporterkollektivet, och hur historien håller minnet av platsen levande.

Tanken med sången ‘Fälten på Stångebro’ är att den ska framstå som en hyllning till specifika personer och händelser som har format identiteten och historien för White Lions specifikt och supporterkollektivet generellt.

Singel – Kung Oscar

Andra singel är inspirerad av Dirty Old Town. ‘Virgil Van Dijk’ är en sång som sjungs av Kopites och är skriven av Jamie Webster. I Webster’s version sjungs originalet från första vers från ‘Dirty Old Town’ 

Vi har självklart skrivet även en egen vers med referenser till platser som betytt. Kung Oscar skildrar också en djup beundran och respekt för en ledare, refererad till som “Kung Oscar” – vår kapten, vår kardinal, vår kung. 

B-sida – Vi gör som vi vill

’He scores when he wants’ är en melodi som har använts av många och på så många olika sätt. En klassisk sång som sjungs av engelska lags supportrar. Vår version är inspirerad av Johnny Cash I Want to Go Home. Vi gör som vi vill är en sång om gemenskap och självförtroende – Vi gör och ser ut som vi vill!

EP – Alla hatar oss

Första EP från Sånger från Stångebro – Lektion 1. Innehåller sångerna: Alla hatar oss (Vi älskart), Livet som supporter, Fälten på Stångebro.

EP – Halligalli

EP – 2 från Sånger från Stångebro – Lektion 1. Innehåller sångerna: Vi är White Lions, Staden där på slätten, Vi lever alla i en Cluben-land-värld.

EP – Stångebro Skiner

EP – 3 från Sånger från Stångebro – Lektion 1. Innehåller sångerna: Grottmänniskor, Första klivet upp, Stångebro Skiner.

EP – Ännu en gång

Första EP från Sånger från Stångebro – Lektion 2. Innehåller sångerna: Ännu en gång, Allez, Cluben, Allez, Vi har vår egna värld.

EP – Vi tystnar aldrig

EP – 2 från Sånger från Stångebro – Lektion 2. Innehåller sångerna: Kom fira med oss, Vi tystnar aldrig, Sprit.

EP – Från Norra Stå

EP – 3 från Sånger från Stångebro – Lektion 2. Innehåller sångerna: Från Norra Stå, Sektion-G, Lämnar vår värld vid liv.

Supporta projektet!

123 389 42 76 – Märk med Stångebro

Missa ingenting!